Anlita en rådgivare när ni ska sälja ert företag

Dags att sälja företaget? Det finns flera olika anledningar till att man säljer sitt företag, och säljprocessen kan se olika ut, beroende på vad det är för slags bolagsform. Låt oss hjälpa er som rådgivare när ni ska sälja ert bolag. Här går vi kort igenom hur processen kan se ut och vad som kan vara bra att ha i åtanke.

Som nämnt kan det se olika ut beroende på vad det är för företag man har. Ett aktiebolag kräver till exempel större noggrannhet vid försäljning än vad ett enskilt bolag gör. Oavsett är det ofta en mycket viktig affär som man vill ska göras rätt.

Förarbete

Oavsett vad det är för slags företag som ska säljas så kan det vara värt att göra ett ordentligt förarbete. Skapa ett dokument där du skriver ner anledningen till att du vill sälja, om du kanske behöver en rådgivare vid försäljningen av företaget och vem/vilka du i första hand kan se dig själv sälja bolaget till.

Gör dig själv och bolaget redo med hjälp av en rådgivare

Efter att ha gjort ovan nämnda behöver du sätta dig in ytterligare i vad för slags köpare du vill ha och vem det i sådana fall skulle kunna vara. Du behöver också se till att det företag är redo för försäljning. Om bolaget ska säljas i sin nuvarande form kan det bland annat vara bra att se till att rutiner och strukturer är fungerande och tydliga. Se även alltid till att det är ordning på alla nödvändiga handlingar och siffror.

Prissättning

Nu till det lite svårare. Vad ska du sätta för pris på ditt bolag? Detta kan ju skilja sig extremt mycket beroende på omsättning, varumärkeskännedom, hur stort bolaget är etc. Om du har mindre kunskap inom detta rekommenderas du därför ofta att ta kontakt med en rådgivare som hjälper dig igenom processen och kan göra en bedömning kring vad du skulle kunna få för bolaget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *