Protein i form av Veganskt proteinpulver har använts länge av de som tränar för att främja muskelbyggandet. Idag är det både professionella idrottare och vardagsmotionerare som väljer att stärka kroppen genom att öka intaget av detta viktiga näringsämne. Att protein kallas för en av kroppens byggstenar är ingen nyhet för någon. Näringsämnets positiva effekter vid träning är något välkänt. Det förhindrar nedbrytningen av muskelmassa vid ett träningspass och underlättar återhämtningsprocessen.

När proteinet introducerades på marknaden som en bra boost för dig som tränar bestod det främst av animaliskt protein. Idag har konceptet tagit en grönare riktning. Trenden att erbjuda veganskt proteinpulver passar alla konsumenter som valt en livsstil utan intag av animaliska produkter. Detsamma gäller även äggallergiker och laktosintoleranta personer.

Att tänka på gällande veganskt proteinpulver

Veganskt protein erbjuds i de flesta fall som ett pulver som är lätt att blanda och dricka före eller efter träningen. Pulvret framställs av baljväxter, frön och grönsaker. Med andra ord innehåller dagens veganska proteinpulver endast goda och hälsosamma ingredienser. Det låter nästan för bra för att vara sant. Dock finns det en viktig aspekt att ta hänsyn till om ett veganskt proteinpulver står på ens inköpslista och det är nämligen uppfattningen att hälsosamt veganskt proteinpulver inte riktigt klassas som ett fullvärdigt sådant. Forskningen har visat att de icke-animaliska proteintillskotten saknar en del av aminosyrorna som kroppen behöver få in för att fungera på ett tillfredsställande sätt. Ett viktigt faktum att ha i åtanke om du är vegan och strikt följer en vegandiet vid träning.

Optimera upptag och effekt

Finns det ett sätt att tillföra sig alla viktiga aminosyror trots intag av enbart veganskt proteinpulver? Ja det är absolut inte omöjligt. Enligt rådande rekommendationer kan det vara bra att kombinera intaget av veganskt proteinpulver med en balanserad måltid. Ett annat hett tips vore att blanda olika typer av veganska proteinpulver för att komma upp till ett önskat proteinvärde. Att tänka på vad ens måltid innehåller när det kommer till just protein och köra goda och nyttiga kombinationer med pulver optimerar träningseffekten samtidigt som man håller sin gröna profil.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *